ĽS - HZDS nepodporí kandidatúru Petra Chudíka ani v koalícii

17.02.2005 Celý región

Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) má v rokovaniach o vytvorenie koalície pre tohoročné voľby orgánov Prešovského samosprávneho kra...
Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) má v rokovaniach o vytvorenie koalície pre tohoročné voľby orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) jedinú podmienku. Nepodporí kandidatúru na predsedu PSK svojho bývalého člena a súčasného predsedu PSK Petra Chudíka.

Uviedol to na stretnutí s novinármi v Prešove 14. februára podpredseda Krajského predstavenstva ĽS - HZDS v Prešove a člen rokovacieho tímu Štefan Ladičkovský.
Podľa neho neprekáža im to, že Chudík už nie je členom ĽS - HZDS, ale jeho nekorektné konanie voči poslaneckému klubu tejto strany v krajskom parlamente i voči strane samotnej. Tá ho práve v roku 2001 ešte ako svojho člena nominovala do volieb predsedu PSK.
Ladičkovský povedal, že situáciu nezmení ani fakt, či Chudík pôjde ako nezávislý, keďže v súčasnosti nie je v žiadnej strane, vystúpil aj z Ľudovej únie, alebo bude kandidátom ako nečlen inej strany. Podľa vyjadrenia predsedu strany Smer - sociálna demokracia Roberta Fica 17. januára v Prešove je medzi tými, o kandidatúre na predsedu PSK ktorých táto strana uvažuje, aj Chudík. Práve Smer je pritom jediná relevantná politická strana v kraji, ktorá ešte doteraz nezverejnila meno svojho kandidáta.
Uchádzačom o post predsedu PSK za ĽS - HZDS je po vnútrostraníckom výbere z troch osôb Ján Dobrovič, súčasný prednosta Mestského úradu v Prešove, poslanec PSK a mesta Veľký Šariš.
Ladičkovský informoval, že prvé kolo rokovaní o možných koaličných vzťahoch začali už v decembri stretnutím s predstaviteľmi Komunistickej strany Slovenska (KSS) a Regionálnej demokratickej hromady - Východ (RDH - V). Začiatkom januára sa stretli so zástupcami Smer-u, neskôr Aliancie nového občana (ANO) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). V týždni od 21. februára majú v pláne stretnutie s činiteľmi Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ). \"Všetky rokovania sme vyvolali my, usilujeme sa na rozdiel od predošlých volieb byť iniciatívnejší, \" dodal.
ĽS - HZDS predbežne ráta s dvoma možnosťami pre krajské voľby - buď koalícia so Smerom a s podporou KSS a RDH - V, alebo koalícia s KDH a SDKÚ.
(jj)
 

Vyberte región